Suomen lähettilään kohtelu ällistytti Virossa

Maan ulkoministerin puhuttelu oli ylireagointia, sanoivat virolaispoliitikot

Virossa syytetään ulkoministeri Keit Pentus-Rosimannusia Suomen-suhteiden sotkemisesta.

Tavallisesti Viron ulkoministeriö kutsuu puhutteluun Venäjän suurlähettilään rajarikkomusten vuoksi. Torstaina puhutteluvuorossa oli kuitenkin Suomen Tallinnan-lähettiläs Kirsti Narinen. Syynä oli ulkoministeri Erkki Tuomiojan haastattelu Hufvudstadsbladetissa.

Tuomioja väitti virheellisesti, ettei Baltian maissa olisi venäjänkielisiä uutisia. Hän kuvasi Baltian maiden politiikkaa sanalla “nationalistik”, jonka yhdellä vironnetulla vastineella “natsionalistlik” on äärioikeistolainen sävy. Sanan voisi kääntää myös neutraalimmin “rahvuslik” eli kansallismielinen.

Perjantaina Virossa moitittiin kuitenkin Tuomiojan sijaan Pentus-Rosimannusia.

“Ulkoministeri Pentus-Rosimannusin ylireagointi Tuomiojan lausuntoon kertoo ulkopoliittisesta kokemattomuudesta, mutta toisaalta kyse on ulkopolitiikan hyväksikäytöstä vaalikampanjassa”, sanoi puolustusministeri Sven Mikser Postimees-lehdessä.

Sosiaalidemokraatteja edustava Mikser viittasi maaliskuun parlamenttivaaleihin.

Pentus-Rosimannusin kanssa samaa reformipuoluetta edustava europarlamentaarikko Urmas Paet teki Facebookissa selväksi, ettei puhuttelua olisi tapahtunut hänen ministerikautenaan. Paet opasti seuraajaansa siitä, että Suomi on Viron lähimpiä ystäviä ja erityissuhdetta pitää vaalia.

“Yksittäinen vinoutunut lausunto ei saa vahingoittaa sitä.”

Virolaisen Kuku-radiokanavan toimittaja kysyi ulkoministeriön entiseltä kansliapäälliköltä Indrek Tarandilta, olisiko mahdollista, että Suomessa katsotaan nuoren ulkoministerin pientä kompurointia läpi sormien.

“Suomella on uusi suurlähettiläs. Olisi voinut ajatella ennen kuin kaataa hänen päähänsä ämpärillisen kylmää vettä”, Tarand sanoi. Hänestä Suomen ja Viron väleihin aiheuttaa henkilötasolla hankausta presidentti Toomas Hendrik Ilves, joka pitää Suomea suomettuneena valtiona.

Ilves edusti Viron ulkoministerin kanssa samaa linjaa, kun ironisoi Tuomiojan lausuntoa Twitterissä torstaina.

Yleisön kommenteissa Suomen ja Viron välillä näytti vallitsevan poikkeuksellinen tasapaino: suomalaiset kommentoijat haukkuivat Tuomiojaa, virolaiset Pentus-Rosimannusia ja Ilvestä.

Tuomioja pahoitteli perjantaina blogissaan väärinkäsitystä. Hän kertoi tietävänsä, että Virossa on venäjänkielisiä lähetyksiä.

Kaja Kunnas
TALLINNA

Otseviide Helsingin Sanomates 17.01.2015 ilmunud artkilile.