Kas uue riigi sünd?

Eile oli mul au kohtuda ministernõunik Mossa Ag Attaher`iga, kes esindab 6.aprillil 2012 välja kuulutatud Azawad`i riiki Euroopa Liidus. See on peamiselt tuareegidega (kuid mitte ainult nendega) asustatud piirkond Malis.

Natuke meenus kauge ajalugu, aastad, mil Eesti saatis välja esimese välisdelegatsiooni. Esialgu pole ükski riik deklareeritud iseseisvust tunnustanud, kuid vähemalt Prantsuse valitsus on osutanud, et Mali valitsuse plaanid ülestõus verre uputada ei sobi ka kuidagi, sest lahenduse peavad tooma läbirääkimised. Igatahes on Azawadi tähtsaim keskus Timbuktu rivaalitseva poliitilise liikumise Ansar Dine kontrolli all ning see nõuab täieverelist islamivabariiki. MNLA – Azawadi Rahvuslik Vabastus-Liikumine ent soovib uue riigi suunata demokraatia arengusängi. Sestap ongi lisatud dokument välisminister Bilal Ag Acherif`i poolt alla kirjutatud mitte kavandatavas pealinnas, vaid hoopis Ouagadougou`s.

Loomulikult ei tea ma regioonist ja seal toimuvast just palju, kuid ühel hetkel peab ka Eesti võtma seisukoha EL ühise välispoliitika protsessis – kas suudame mõista demokraatia tekkimise võimalust ja seda toetada või lööme tüdinult käega ja lepime islamistliku äärmusliku tegevuse domineerimisega. Rahvusvaheline üldsus on tunnustanud Lõuna Sudaani riikluse teket endises Briti Sudaanis. Millist teed minnakse Azawadi asjas on lähiaegade otsuse tegemise koht.

Igatahes ministernõunik oli oma kõnepruuki võtnud mõttekäigu, et Eesti on teada kui riik, kes “austab rahvaste enesemääramise õigust ning omab kogemusi nii sõjalise võitluse kaudu iseseisvuse kehtestamisel kui ka rahumeelsel viisil sellesama iseseisvuse taastamisel” Ja pärast seda kohtumist meenus mulle ka kadunud Linnart Mäll, kelle süda oli esindamata rahvaste suhtes alati väga õigel kohal.

Seotud postitused

One thought on “Kas uue riigi sünd?”

  1. Tere!
    Ma mainiks teile seda,et ansar dime’il on suhted AL-Qaidaga. Nende põhiline soov on islamivabariik koos islami seadusega,midagi sellist, mis Afganistaanis Talibani ajal oli.Lisaks sellele tuareegide ülestõusud on tulnud ja läinud eelmise sajandi algusest saati.Võitlesid prantsalstega, tuli Mali riik, võitlesid nendega.Viimati lugesin,et Aafrika liiga plaanib koos Mali jõududega nõ kord majja lüüa.

Comments are closed.