Indrek Kirjutas Kallasele Ja Barrosole

Täna kirjutas Indrek Tarand kirja Euroopa Komisjoni presidendile ja asepresidendile:

Siim Kallas
Euroopa Komisjon
Brüssel

Armas sõber Siim,

Kohtusime paar nädalat tagasi Tallinnas ja arutasime Euroopa probleeme.  Andsid mulle mitmeid kasulikke vihjeid, kuidas Euroopa tasemel tegutseda.  Tänan!  Mäletatavasti rääkisime ka sellest, et sinu osalus Reformierakonna meediakampaanias on eksitav ning võib olla vastuolus Komisjoni voliniku staatusega, sest selle taseme ametimehe ülesandeks on edendada Euroopa, mitte liikmesriigi poliitikaid.  Märkisid, et selle mündi teine pool on mitte sekkuda päritoluriigi sisepoliitikasse.  Alternatiiviks oleks Komisjonist lahkumine, nagu näitena tõid leedulasest kolleegi, kelle tõttu sinu hoole alla sattuski rahandusvoliniku portfell.
Leppisime kokku omavahel, et eksitav reklaam võib olla Tarbijakaitseameti pädevus ning et mina sinna esimese eksimuse puhul küll pöörduma ei hakka.

Nüüd aga tõi postiljon mulle koju Reformierakonna reklaamlehe „Eurotegijad“, kus esilehel jäetakse taas (võib-olla sinu teadmata) mulje justkui kandideeriksid sina Euroopa Parlamenti. Veelgi enam, sinu allkirja kandvas tekstis öeldakse otsesõnu: „Head kontaktid Euroopas, tugevad taustajõud, kogenud ja säravad kandidaadid teevad Reformierakonna nimekirja nendel valimistel kõige tugevamaks!“

Loodan, sõber, et demokraadina nõustud mu veendumusega, et kõige tugevama nimekirja või üksikmehe otsustavad siiski Eesti Vabariigi valijad ja neile ei peaks seda Euroopa südamest, otse Komisjonist ette kirjutama.  Kas poleks valimistel osalemise korral olnud siiski mõistlikum  tõepoolest ka ise kandideerida? Mis oleks teinud Reformierakonna nimekirja natukene lähedasemaks sellele, mida oma läkituses soovid. 

Teie valimisstaap peaks korrektiive tegema. Paanikaks pole ju põhjust – kahte kohta ma võtta ei saa!

Saadan oma probleemipüstituse inglisekeelsena ka sinu heale kolleegile Jose Manuel Barrosole, et meie alati euroopalikes diskussioonides oleks ka Euroopale omane arbitraazhivõimalus.

Sinu armas Indrek